עשרה עקרונות לאורח חיים בריא ופרודוקטיבי
- Yuri Vik
- Jun 5, 2021
- 5 min read
אורח חיים בריא זה כמו מטף כיבוי אש על הקיר - כולם יודעים כמה זה הכרחי וחשוב, אבל נזכרים בו רק במקרה קיצוני.
מצד שני אנחנו עדים בשנים האחרונות לעלייה משמעותית בפופולאריות של הספורט, תודות לכניסתו לתרבות המיינסטרים וזמן מסך ממושך בפריים טיים.
הניגודיות הזאת מובילה למספר סוגים של אנשים:
1. אלו שהטמיעו חלק מעקרונות הבריאות בשגרה שלהם.
2. אלו שנכנסו לעניין בקיצוניות.
3. אלו שלא אימצו דבר וזה עובר לידם.
הסוד, כמו כל דבר בחיים, הוא האיזון.
אז בואו נרענן רגע, מהם העקרונות של אורח חיים בריא:
סדר יום כל יום שלנו לא דומה לקודמו. עם זאת, הוא מזכיר את אותו מבנה. אנו מבצעים באופן קבוע את אותה קבוצה של פעולות: ישנים, אוכלים, עובדים, נחים. אם נסדר מבעוד מועד את הפעולות למשל את היום של מחר, השבוע הבא או אפילו חודש מראש, נוכל גם לייעל את הזמן שלנו וגם לתרגל הכנסת הרגלים חדשים ובריאים לחיים שלנו. זה לא אומר שהחיים שלנו יהיו נטולי בלת"מים, אבל סדר יום קבוע יסייע לנו להתמודד טוב יותר עם "הפתעות", שגורמות למתח ולחץ נפשי.
שינה טובה אורח חיים בריא לא מתחיל מה"יום הראשון" שבו שהחלטתם לעשות שינוי, זה מתחיל מהערב שלפני. כשאתם הולכים לישון. רק אז אתם תהיו מוכנים להבטיח לעצמכם את הכוח ליישם את הנקודות הבאות ברשימה שלנו. כאדם מבוגר צריך לישון בערך שבע שעות ביום ורצוי ללכת לישון כל יום בערך באותו הזמן, גג עד חצות. מומלץ להרחיק את כל המסכים (טלפונים, טלוויזיה, טאבלט, מחשבים) כשעתיים לפני השינה. בזמן שאתם שוכבים במיטה ומתחילים להרדם, נסו לדמיין את היום של מחר, תעשו תכנון של מהשימות והיום שלכם יתחיל מנקודה טובה יותר.
פעילות גופנית קלה של הבוקר למען הסר ספק, ריצה בין חדרי השינה, אמבטיה והתעסקות במטבח לא נמנים כחלק מהפעילות הגופנית של הבוקר. תירוצים על חוסר זמן גם לא. מדובר ב-10-15 דקות סך הכל של תנועתיות של כל הגוף. זה יכול להיות 3-4 סבבים, כל סבב בין 4 ל-5 תרגילים בני 40 שניות כל תרגיל. הדופק עולה, מערכת העצבים מתעוררת, המוח מתחיל לעבוד וזו הכנה טובה לגוף לקראת יום העבודה. אתם תבחינו שאתם פחות עייפים ומצב הרוח משתפר. הדבר הקשה ביותר הוא להתגבר על העצלות ולהפוך את זה להרגל. דרך אגב - זה לא מחליף את האימונים שתכננתם לעשות השבוע.
ניהול רגשות לאדם חשובה העשייה אך גם התחושות והרגשות שמלווים אותה. החיים מציבים אותנו בפניי מצבים קשים. מתח מנטלי רק מחריף את תחושת הלחץ ואינו מסייע בפיתרון בעיות. פסיכולוגים ממליצים לא ליפול לתוך הייאוש ולחכות שהפתרון ייפול לנו מהשמיים. להפך, לקחת בעלות ולנהל את חיינו. ללמוד להסתכל על הכשלים כניסיון שממנו אנחנו יכולים ללמוד ולבחור פתרונות מתאימים. רגשות שליליים יכולים רק להפחית את ההערכה העצמית ואת אמון באחרים. כל זה עלול לגרום לירידת התפקוד של מערכת החיסון ופוטנציאל למחלות.
התפתחות שכלית תנו למוח שלכם לעבוד – כל הזמן. לאדם אין גבול להתפתחות המנטלית שלו ואדם מאושר הינו אדם שתמיד פתוח ללמוד. חשוב לפתח ולתחזק לא רק את היכולות הפיזיות שלנו, אלא גם היכולות הקוגנטיביות. ראש חושב וצלול מאפשר לנו לפתור אתגרים בצורה טובה יותר, מוביל ליצירתיות בתחום שונים והישגים בפן האישי והמקצועי. הלמידה מפחיתה סבירות למחלות שונות הקשורות לירידה בתפקוד שהכלי והזיכרון. ניתן לאמן את המוח עם קריאה, משחקים לוגיים, תשחצים, לשחק שחמט או לפתור חידות/משימות מתמטיות, קורסים, מאמרים ועוד. האפשרויות אינסופיות, רק תבחרו אחת מהן (כמובן שאפשר יותר) שבה אתם נהנים הכי הרבה ועופו על עצמכם.
תזונה מסודרת אני מפריד כרגע את "תזונה נכונה", שזה מנוח שהוא נושא שלם לדיון נפרד. תזונה מסודרת מדברת על האכילה שלנו כשאנחנו "חוטפים" משהו בין ריצה ממקום אחד לאחר, בזמן לחץ או "תקיפה" של המקרר בשעות הלילה כי עלה הרעב. מומלץ לבחור תפריט שמותאם לסדר היום שלכם- אם הוא קבוע וגם אם לא- תזכרו את סעיף 1- תכנון וארגון מראש. תעברו על היום שלמחרת, תכננו מתי, היכן ומה תוכלו. תכינו אוכל בקופסאות או תבחרו מקום מראש שתוכלו לקנות בו אוכל. עדיף לא להגיע לרעב חזק, כי במצבים כאלו אנחנו אוכלים כל דבר שיש באזור ולא בהכרח משביע או טוב לנו. בנוסף, רעב חזק גורם לנו להתרגז, ועל זה כבר דיברנו בסעיף 4. התפריט שלכם צריך להיות מגוון ומאוזן, כזה שמכיל כמות מותאמת אישית של חלבונים, פחמימות ושומנים. לאלו שמצאו לעצמם סדר בתזונה אפשר להתייחס לקלוריות, זה לא חובה אך מומלץ - כך תוכלו לשמור על משקל גוף מאוזן. (נרחיב על זה בהמשך)
הרגלים רעים הרגלים רעים אינם משתלבים עם אורח חיים בריא. נקודה. רשימה סטנדרטית של התמכרויות תכלול: עישון, אלכוהול וסמים, את זה כל ילד יודע. אך למעשה, יש הרבה יותר מהם: אכילה בשעות מאוחרות, גלילה אינסופית ברשתות חברתיות, ויתור על שעות שינה לטובת דד ליין לעבודה ועוד. נסו להסתכל על החיים שלכם מהצד ולהבין מה צריך לשנות. מהם אותם הרגלים רעים שהגיע הזמן לוותר עליהם. אחרי שתצליחו להגדיר אותם, ולשים עליהם את הפוסט, תבינו שאפשר לשנות.
היגיינה האישית שמירה על היגיינה האישית זה משהו שמלמדים אותנו מגיל צעיר - חשוב לשטוף את הידיים לפני האוכל, לצחצח שיניים לפחות פעמיים ביום, להתקלח ועוד. עם זאת, נזכיר כמה שהם חשובים לא פחות: מגבונים אנטיבקטריאליים או אלכוג'ל בתיק לא פוגעים באף אחד (במיוחד בימי הקורונה), דיאודורנט, מסרק, מי פה לניקוי חלל הפה ועוד דברים שיעזרו להימנע מצבים לא נעימים. הזנחה של היגיינה אישית עלולה להביא מחלות ולא רק... זה יכול להעמיד אתכם במצבים לא נעימים מול האנשים סובבים אותך ביום יום.
יחסי אנוש טובים האדם הוא יצור חברתי אך לא כולם ולא בכל סיטואציה ולכן, אם אתם מחשיבים את עצמכם מופנמים במצב כזה או אחר, חשוב שמידי פעם "תצאו לעולם", שימו את עצמכם בסיטואציות בהן תצטרכו לתקשר עם אנשים אחרים. נסו לבנות יחסים הרמוניים עם אחרים על ידי השתלבות בשיחות חברתיות, כמובן אם זה נושא מעניין עבורכם (לא בכוח). השתדלו לא לשפוט ולא לחלק "טייטלים" לפי רושם הראשוני. היו פתוחים (זוכרים את סעיף 5?) מנטלית לשמוע דעות, לגלות עולמות חדשים ועובדות מעניינות. חיוך ואנרגיות חיוביות זה סוד המשחק לחיים טובים
פעילות גופנית לצערנו לא ניתן לעלות מסת שריר או לשפר סיבולת לב/ריאה על ידי כוח המחשבה. איפה הסטארטאפ שימציא את זה? אנחנו לא מעודדים אותך לעזוב את כל הדברים ולמהר לחדר כושר, פשוט נותנים תזכורת שהחיים זקוקים לתנועה. אם אין לך מטרה מסוימת לפתח מיומנות ספציפית בתחום ספורט כלשהו, נסו להפוך את הספורט לתחביב. תתחילו בלבחור סוג ספורט שתוכלו להנות ממנו. האפשרות הקלה ביותר לשמירה על עצמך בתנועה/כושר היא ריצה, שכן אינה דורשת ציוד מיוחד, הכשרה מיוחדת וזה מתאים לרוב אנשים. כן מומלץ להעזר באיש/ת מקצוע לפחות לליווי ההתחלתי כדי לוודא שאינכם עושים נזק. אם יש לכם תחום ספציפי שמסקרן אתכם או שאתם כבר אוהבים - זכיתם. אם יש לכם פעילות גופנית במקום העבודה - זכיתם פעמיים: זו הזדמנות מצוינת להרחיב את המעגלים ויחסי אנוש שלך (סעיף 9) וגם דרך טובה להתמיד בפעילות הגופנית עם הדרכה מקצועית והקולגות מהעבודה. בסופו של יום תזכרו שהגוף שלנו זקוק לתנועה מתמדת, התנועתיות הזאת תשמור אותנו לימי הפנסיה, שנוכל לקשור בעצמנו את השרוכים בנעליים, להרים קניות הביתה, להיות פעילים ועצמאיים לאורך זמן. כל פעילות היא ברכה ועדיפה מלא לעשות כלום.
Comments